FAQ

Τι εκπαίδευση παρέχει το WSPC;

Σε παγκόσμιο επίπεδο το μοντέλο εκπαίδευσης που παρέχεται -Horizontal Learning across all Levels of Wine & Spirits Market - απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες της αγορές -Αμπελουργούς, Οινοπαραγωγούς, Οινολόγους, Οινοχόους, Bartenders, Χονδρέμπορους, Λιανέμπορους, Στελέχη Επιχειρήσεων των κλάδων έως και Ιδιώτες/ "Οινόφιλους". "Horizontal Learning" σημαίνει ότι δεν παρέχεται στους σπουδαστές μας εξειδικευμένη γνώση με την έννοια της απόκτησης ειδικότητας ή/και πτυχίου Οινολόγου -Οινοχόου -Αμπελουργού κτλ. Οι σπουδαστές μας αποκτούν μια ευρεία σε πλάτος και όγκο γνώση πάνω σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα των κλάδων (αμπελουργία, οινολογία, οινοποίηση, αποσταγματοποιία, γευσιγνωσία, marketing, νομικό πλαίσιο και άλλα). Αυτό ονομάζεται non-job specific education και προσομοιάζει με τις μεθόδους και τις τεχνικές εκμάθησης που χρησιμοποιούνται στην Ακαδημαϊκή αγορά για την απόκτηση του τίτλου σπουδών ΜΒΑ.

Οι σπουδαστές του WSPC, στα υψηλά Επίπεδα Σπουδών - Advanced Certificate/ Επίπεδο 3 & Diploma/ Επίπεδο 4, αποκτούν την εμπορική κριτική ικανότητα ανάλυσης και αξιολόγησης της σχέσης ποιότητας-τιμής και την ικανότητα διερεύνησης και κατανόησης της αγοράς και των δομών της. Αυτἠ η ικανότητα είναι η σημαντικότερη σε όλα τα ανώτερης και ανώτατης διοίκησης επαγγέλματα: Import Manager, Export Manager, Group Product Manager, Brand Manager, Sales Manager, F&B Manager, Οινοπαραγωγού και Chief Sommelier.

Θα μπορούσαμε τέλος να τονίσουμε πως η αξιολόγηση της σχέσης ποιότητας-τιμής αποτελεί κριτήριο ρουτίνας στην καθημερινότητα και των καταναλωτών. Οι καταναλωτές με τις γνὠσεις τους και τις συμπεριφορές τους αποφασίζουν καθημερινά για την βιοσημότητα και τις τύχες των προϊόντων στην αγορά. Για εμάς, αποτελεί τιμή το γεγονός πως όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποφασίζουν να αποκτήσουν τις ίδιες ακριβώς γνώσεις με τους επαγγελματίες και να καθίσουν στα ίδια θρανία με τους τελευταίους δίνοντας ακριβώς τις ίδιες εξετάσεις. Η Γνώση άλλωστε Ενισχύει την Αντίληψη των Αισθήσεων!

Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα σπουδών του WSPC;

Το πρόγραμμα σπουδών του WSPC -πλήρως εναρμονισμένο με το πρόγραμμα σπουδών του Wine & Spirit Education Trust Αγγλίας - απευθύνεται σε:

  1. εργαζόμενους όλων των παραγωγικών σταδίων
  2. στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενημερώνονται διαρκώς γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο τους
  3. στελέχη επιχειρήσεων που επιζητούν την απόκτηση άρτιας και παγκόσμια αναγμωρισμένης κατάρτισης που θα τους παρέχει μοναδικές δυνατότητες ανέλιξης στην εργασία και την καριέρα τους
  4. εταιρίες που επιζητούν να αναβαθμίσουν τη στελέχωση των τμημάτων τους, όπως επίσης να αναβαθμίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους
  5. απόφοιτους ή/και τελειόφοιτους της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής - Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών, που, δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την μετεκπάιδευσή τους αλλά αντίθετα, επιλέγουν να αποκτήσουν την ίδια γνώση και τους ίδιους τίτλους σπουδών μένοντας στην Ελλάδα και έχοντας την δυνατότητα να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους
  6. σε νέους άνω των 18 ετών που επιθυμούν να επιλέξουν τον χώρο των κρασιών και αποσταγμάτων ως τον επαγγελματικό τους ορίζοντα
  7. καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίζουν καλύτερα το κρασί και να διεισδύσουν στην πολυπλοκότητά του. 
Σε ποια γλώσσα διδάσκονται τα μαθήματα στην Ελλάδα;

Στα πρώτα τρία επίπεδα σπουδών του κρασιού (Foundation, Intermediate & Advanced Certificate), καθώς και στο Επίπεδο των Αποσταγμάτων (Professional Certificate in Spirit), οι σπουδαστές διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα. Μόνο το τελευταίο Επίπεδο Σποδών (WSET Diploma) διδάσκεται στα αγγλικά.

Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου εκτός Ελλάδας ή/και το αντίστροφο;

Είναι εφικτό, αν ένας σπουδαστής αποφασίσει να αλλάξει έδρα δσιαμονής, να μπορεί να συνεχίσει σε οποιοδήποτε άλλο εξουσιοδοτημένο παράρτημα του WSET Αγγλίας, εκτός Ελλάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, "μεταφέρουμε" τα στοιχεία φοίτησης του σπουδαστή (στοιχεία όπως: student code number, passing grade etc.) στον αντίστοιχο Approve Program Provider (APP) του εξωτερικού. Σημειώνουμε πως το σημαντικότερο για τον σπουδαστή είναι να μιλάει την μητρική γλώσσα της χώρας στην οποία ανήκει το παράρτημα.

Φυσικά, είναι εφικτό και το αντίστροφο. Κάποιος σπουδαστής που θα επαναπατριστεί να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του μετά από το προηγούμενο Επίπεδο Σπουδών από το οποίο έχει αποφοιτήσει επιτυχώς σε κάποια άλλη χώρα.

Είναι αναγνωρισμένα τα διπλώματα του WSET;

Τα διπλώματα του WSET είναι αναγνωρισμένα από το αγγλικό κράτος, από την παγκόσμια αλλά και από ολόκληρη την ελληνική αγορά. Ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του παραρτήματος, έχουν τιμήσει τα θρανία μας φωτεινά ονόματα και προσωπικότητες των κλάδων. Όλες οι εταιρίες των κλαδων του κρασιού και των αποσταγμάτων επιλέγουν να καταρτίζουν τα στελέχη τους στο W.S.P.C. Τα Επίπεδα Σπουδών του W.S.P.C αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης των Βιογραφικών Σημειωμάτων από τα αντίστοιχα τμήματα ή/και προϊστάμενους των εταιριών. Απόφοιτοι ακόμη και του Επιπέδου 1/WSET Foundation Certificate, είναι πιο εύκολο να εργαστούν στο χώρο του κρασιού, έχοντας στα χέρια τους τα Διπλώματα από τον μητρικό μας αγγλικό εκπαιδευτικό οργανισμό.

Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα;

Κάθε Επίπεδο Σπουδών χωρίζεται σε 2,5ωρα μαθήματα και το κάθε μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό-γευσιγνωστικό μέρος. Για την διδασκαλία του θεωρητικού μέρους των μαθημάτων, παρέχονται στους σπουδαστές, τόσο τα πρωτότυπα αγγλόφωνα βιβλία του WSET όσο και τα μεταφρασμένα στα ελληνικά βιβλία.

Το πρακτικό-γευσιγνωστικό μέρος των μαθημάτων, καλύπτεται από συγκεκριμένο αριθμό κρασιών και ετικετών, σύμφωνα με το syllabus που μας καθορίζει το WSET για κάθε Επίπεδο Σπουδών.

Η φοίτηση και η επιτυχής αποφοίτηση κάθε Επιπέδου Σπουδών ολοκληρώνεται με τις εξετάσεις στις οποίες υποχρεούται να συμμετέχει ο κά8ε σπουδαστής με επιτυχία, ώστε να θεωρηθεί  απόφοιτος και να συνεχίσει τη φοίτησή του στο επόμενο Επίπεδο Σπουδών.

Όπως η Δομή/Syllabus των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθορίζεται από την Αγγλία έτσι και οι εξετάσεις ελέγχονται πλήρως από τον μητρικό μας οργανισμό, WSET Qualifications. Περίπου 4 μέρες πριν οι σπουδαστές δώσουν εξετάσεις ο Examinations Officer της κάθε χώρας παραλαμβάνει τα διαγωνίσματα από την Αγγλία και την επόμενη εργάσιμη μέρα μετά τις εξετάσεις τα αποστέλλει πίσω από την Αγγλία για την βαθμολογία τους.

Τέλος, οι εταιρίες που καλύπτουν τα δίδακτρα των υποψηφίων που παρακολουθούν τα Εκπαιδευτικά μας Προγράμματα ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των υφιστάμενων συνεργατών τους.

Ποια προσόντα απαιτούνται κατά την εγγραφή;

Δεν απαιτούνται συγκεκριμένα προσόντα για την εγγραφή ενός υποψήφιου σπουδαστή, παρά μόνο να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Μέχρι ποιο Επίπεδο Σπουδών μπορεί ή πρέπει να φτάσει κανείς;

Επαγγελματίες των κλάδων: Κρίνεται αναγκαία η φοίτηση των επαγγελματιών των κλάδων του οίνου και των αποσταγμάτων τουλάχιστον μέχρι το 3ο Επίπεδο Σπουδών (Advanced Certificate), όπου αποκτούν ένα υψηλό γνωστικό επίπεδο της Ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς. Οι επαγγελματίες που επιθυμούν την απόκτηση μοναδικών δεξιοτήτων και στοχεύουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ανέλιξη ή ακόμα και στην εξέλιξη της καριέρας τους, κατέχοντας πια την ικανότητα να καταθέτουν τη γνώση σε μορφή ανταγωνιστικά κατάλληλη για την παγκόσμια βιομηχανία οίνου και αποσταγμάτων, σίγουρα θα πρέπει να αποκτήσουν τον ηγετικό τίτλο σπουδών WSET  Diploma.

Ιδιώτες/ οινόφιλοι: Οι ιδιώτες –χομπίστες-απλοί καταναλωτές μπορούν απρόσκοπτα να φοιτήσουν μέχρι και το 2ο Επίπεδο Σπουδών του WSPC (Intermediate Certificate), αφού ολοκληρώνοντάς το, έχουν καλύψει τις γνώσεις για τις βασικές ποικιλίες κρασιών της παγκόσμιας οινογραφίας καθώς και τις βασικές γνώσεις για τον συνδυασμό κρασιού & φαγητού. Επομένως, έχουν αποκτήσει την επάρκεια των γνώσεων που είναι απαραίτητη τόσο στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις (εστιατόριο) όσο και στην καθημερινότητά τους (σπίτι). Νιώθουν πλέον ικανοί να επιλέξουν μόνοι τους τις «ετικέτες» από τις λίστες εστιατορίων και μπορούν άνετα να περιηγηθούν μόνοι τους σε κάποια κάβα αναζητώντας το κρασί που θα συνοδεύσει το φαγητό τους στο σπίτι.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως, όλοι οι ιδιώτες έχουν παρακολουθήσει το 3ο Επίπεδο Σπουδών (WSET Advanced Certificate) και σχεδόν πάντα αποφοιτούν επιτυχώς από αυτό. «Φλερτάρουν» δε έντονα με τη σκέψη να παρακολουθήσουν μέχρι και το WSET Diploma παρόλο που παγκοσμίως έχει εικόνα ενός από τα δυσκολότερα Διπλώματα του κόσμου. Είνα πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθεια των οινόφιλων που παρακολούθησαν μέχρι και το Diploma.

Αξιέπαινο, επίσης, είναι το γεγονός πως οι ιδιώτες στις εξετάσεις συνήθως σκοράρουν υψηλότερα από τους επαγγελματίες. Το τελευταίο αποτελεί απόδειξη της ανάγκης τους – συναισθηματικής & πραγματικής – να γνωρίσουν όσα περισσότερα μπορούν για το κρασί και τα αποστάγματα και να ικανοποιήσουν τη διαρκή τους αναζήτηση σε αυτά.

Κάθε πότε ξεκινούν τα μαθήματα σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις;

Πατήστε εδώ για να δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών

Ποια είναι η διάρκεια των κύκλων σπουδών σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις;

ΑΘΗΝΑ

Όλα τα Επίπεδα Σπουδών που διεξάγονται στην Αθήνα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα.

Το Επίπεδο 1 Αθηνών διαρκεί 5 εβδομάδες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων)

Το Επίπεδο 2 Αθηνών διαρκεί 11 εβδομάδες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων)

Το επίπεδο 3 Αθηνών διαρκεί 17 εβδομάδες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων) και διεξάγεται μόνο μία φορά το έτος με έναρξη τον Σεπτέμβριο κάθε νέου ακαδημαϊκού έτους

Το Επίπεδο των Αποσταγμάτων διαρκεί 11 εβδομάδες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων) και διεξάγεται περίπου δύο φορές μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριος & Ιανουάριος).

Το Diploma, το 4ο και τελευταίο Επίπεδο Σπουδών διαρκεί 2 ακαδημαϊκά έτη νέα τμήματα ξεκινούν κάθε δύο χρόνια.

Σε κάθε Επίπεδο Σπουδών – εκτός από το Diploma, δημιουργούνται δύο τμήματα:

-το μεσημεριανό τμήμα, με ωράριο λειτουργίας 15:00 έως 17:30 που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους στους χώρους εστίασης και

-το βραδινό τμήμα με ωράριο λειτουργίας 19:00 έως 21:30, που εξυπηρετεί τους επαγγελματίες με ωράριο εργασίας γραφείου

Μέσα στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος τα Επίπεδο 1 & 2 επαναλαμβάνονται περίπου τρεις φορες (Σεπτέμβριος, Ιανουάριος, Απρίλιος ή Μάιος ανάλογα με τις ημέρες του Πάσχα).

ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Όλα τα Επίπεδα Σπουδών που διεξάγονται σε άλλες ελληνικές πόλεις, εκτός Αθηνών, πραγματοποιούνται πάντα σε εντατική μορφή. Η δημιουργία ενός και μόνο τμήματος με ωράριο διδασκαλίας 14:30 – 19:30 που να συμβιβάζει τα ωράρια εργασίας των επαγγελματιών από τους χώρους εστίασης και των επαγγελματιών από τους λοιπούς χώρους κρίνεται απαραίτητη.

Το εντατικό Επίπεδο 1 ολοκληρώνεται μέσα σε 2 συνεχόμενες ημέρες. Για τις εξετάσεις του απαιτείται τουλάχιστον ένα διάλλειμα μίας εβδομάδας προκειμένου οι σπουδαστές να διαβάσουν. Επομένως, οι εξετάσεις ορίζονται περίπου μία με δύο εβδομάδες μετά τη διδασκαλία και διαρκούν γύρω στις τρεις ώρες.

Το εντατικό Επίπεδο 2, όπως επίσης και το εντατικό Επίπεδο των Αποσταγμάτων ολοκληρώνονται μέσα σε 5 ημέρες. Για την διευκόλυνση των κλάδων, η διδασκαλία των 5 ημερών χωρίζεται σε δύο εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα, οι σπουδαστές διδάσκονται μέρος της ύλης μέσα σε 2 πεντάωρα (2 μέρες x 5 ώρες διδασκαλίας την κάθε μέρα) και τη δεύτερη εβδομάδα, οι σπουδαστές διδάσκονται μέρος της ύλης μέσα σε 3 πεντάωρα (3 μέρες x 5 ώρες διδασκαλίας την κάθε μέρα) ή τούμπαλιν.

Το εντατικό Επίπεδο 3 ολοκληρώνεται μέσα σε 9 ημέρες (+ εξετάσεις). Το ημερολογιακό μοντέλο διδασκαλίας εξαρτάται κάθε φορά από την πόλη που βρίσκεται το τμήμα δηλαδή από τη γεωγραφική της θέση και την πρόσβασή της σε αυτή.

Το Diploma διαρκεί δύο ακαδημαϊκά έτη και διδάσκεται μόνο στην έδρα του Ελληνικού παραρτήματος που είναι η Αθήνα. Για τους αποφοίτους άλλων περιφερειακών πόλεων που δεν επιθυμούν να μετακινούνται συχνά στην Αθήνα προκειμένου να φοιτήσουν στο Diploma θα ισχύσει σύστημα εκμάθησης e-learning μέσω διαδικτύου σε on-line σύνδεση με το τρέχον τμήμα των Αθηνών.