Τελετή Απονομής Τίτλων Σπουδών & Υποτροφιών

10 Χρόνια WSPC® - Αποφοίτηση 2012-2013 στο κτήμα Κοκοτού

Το W.S.P.C. (Wine & Spirit Professional Center), ελληνικό παράρτημα του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού WSET (Wine & Spirit Education Trust) πάνω στα κρασιά και τα αποστάγματα, και του διεπαγγελματικού φορέα εκπαίδευσης Οινοχοΐας: Court of Master Sommeliers (CMS), που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία, απένειμε τους τίτλους σπουδών του σε μία εκδήλωση που παρακολούθησαν πάνω από 550 προσκεκλημένοι. Η φετινή αποφοίτηση επιβράβευσε τις προσπάθειες των σπουδαστών του οργανισμού αλλά και ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης για την εξέλιξη της ελληνικής βιομηχανίας οίνου & αποσταγμάτων στα 10 χρόνια παρουσίας που γιόρτασε φέτος το W.S.P.C. στην Ελληνική αγορά.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ΚΤΗΜΑ ΚΟΚΟΤΟΥ, κύριου χορηγού της εκδήλωσης, που φέτος συμπλήρωσε 40 χρόνια οινοποιητικής δραστηριότητας. Οι εταιρίες Wine Wonders (W: Εταιρία Οινικής Επικοινωνίας & Marketing), la Chocolatière (Εταιρία Catering) & Music Vibes (Εταιρία Ήχου & Εικόνας) χορήγησαν την άψογη διεξαγωγή της Αποφοίτησης.

Πάνω από 600 απόφοιτοι, ανάμεσά τους επαγγελματίες και στελέχη από τον ευρύτερο χώρο του κρασιού και των αποσταγμάτων αλλά και απλοί καταναλωτές – λάτρεις του κρασιού, παρέλαβαν τους τίτλους τους στην τελετή αποφοίτησης. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τη βράβευση των αριστούχων σπουδαστών και την απονομή 17 υποτροφιών (ο μεγαλύτερος αριθμός υποτροφιών που δόθηκε μέχρι τώρα) που, κατά τα πρότυπα του μητρικού οργανισμού WSET London, σχεδιάστηκαν με γνώμονα τον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των αποφοίτων και χρηματοδοτήθηκαν από κορυφαίες εταιρείες των κλάδων: ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ, CELLIER, ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΑΙΟΛΟΣ, ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, ΚΑΤΩΓΙ – ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΗΔΩΝΙΚΟ/ ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ, ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, Rapsani Wine Adventure by ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ Α.Ε. & ΟΙΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. Το W.S.P.C. με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων του στην Ελλάδα διέθεσε Υποτροφίες άνω των 5.000,00 Ευρώ με κορυφαία στιγμή την απονομή της Τιμητικής Υποτροφίας εις μνήμη Μαρίας Χαραμή.

To W.S.P.C. σε κάθε επίσημη αποφοίτηση των σπουδαστών του, απονείμει τον Τιμητικό Τίτλο: WSET Honor’s Diploma σε προσωπικότητες που με το όραμά τους και το ήθος τους συνέβαλαν στην εξέλιξη του ελληνικού γίγνεσθαι στα κρασιά και τα αποστάγματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην παγκόσμια αγορά. Στόχος του W.S.P.C. είναι οι Επίτιμοι Honor’s Diplomas (Hon AIWS) μαζί με τους σπουδαστές του να αποτελούν μέλη της παγκόσμιας εκπαιδευτικής κοινότητας του WSET.

Συγκινητική στιγμή της φετινής αποφοίτησης ήταν η απονομή του Hon AIWS στον κύριο Παύλο Γ. Καρακώστα ΟΒΕ, ιδρυτή της ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε., από τον κ. Ian Harris AIWS, Διευθύνοντα Σύμβουλο του WSET και τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW (Master of Wine), Πρόεδρο του W.S.P.C.

Οι προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί ως Hon AIWS μέχρι σήμερα είναι:

  • κ. Ρωξάνη Μάτσα Hon AIWS.
  • Δρ. Σταυρούλα Κουράκου - Δραγώνα Hon AIWS.
  • Παύλος Γ. Καρακώστας ΟΒΕ, Hon AIWS.

Σε αυτή τη λαμπρή εκδήλωση ανακοινώθηκε, επίσης, η συνεργασία του W.S.P.C. με την ελληνική Βικιπαίδεια (Wikipedia).

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης σημαντικοί εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού, εκπρόσωποι από τον ευρύτερο ελληνικό χώρο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, οίνου και αποσταγμάτων, ανάμεσά τους εκπρόσωποι των σημαντικότερων ελληνικών οινοποιείων, εταιρειών εισαγωγής και διανομής οίνων και οινοπνευματωδών ποτών, κλαδικών οργάνων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

«Συγχαρητήρια στους σπουδαστές μας! “Κλείσαμε” μια δεκαετία από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρώτο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Το όραμα της ομάδας του W.S.P.C. ήταν από την αρχή διπλό. Από την μια, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κλίμακα, έναν μηχανισμό για τους μαθητές μας, που να τους βοηθά να φτάνουν πιο κοντά στα όνειρά τους – τα οινικά τουλάχιστον. Από την άλλη, θέλαμε να βοηθήσουμε, πιο σωστά να πρωτοστατήσουμε, στην άνοδο του επιπέδου του κλάδου του κρασιού στην Ελλάδα.

Η φύση των στόχων μας είναι τέτοια που ποτέ δεν θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τους ολοκληρώσαμε, αλλά θεωρώ πως η πρώτη δεκαετία ήταν γεμάτη από σημαντικές εξελίξεις. Εξελίξεις που, πολλές φορές, μας ανέβασαν πέρα από τον ορίζοντα του αρχικού μας οράματος. Για παράδειγμα, η βράβευσή μας το 2009 σαν το καλύτερο παράρτημα του WSET παγκοσμίως, η ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή μας με πολλά παραρτήματα του WSET ανά τον πλανήτη, σαφέστατα σε συνδυασμό με την έξοχη δουλειά των Ελλήνων οινοπαραγωγών, βοήθησαν στο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο Ελληνικό κρασί και να «μπει στο ραντάρ» εκατοντάδων χιλιάδων σπουδαστών του WSET, σε πάνω από εξήντα χώρες, επί δέκα χρόνια.

Η επόμενη δεκαετία, η δεύτερη, μας προκαλεί να βάλουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Στα επόμενα χρόνια, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να αναβαθμίσουμε τις εσωτερικές δυναμικές του οινικού χώρου, αλλά να κάνουμε το Ελληνικό κρασί ακόμη πιο σημαντικό για τον παγκόσμιο κοινωνικό ιστό, το τουριστικό προϊόν της χώρας μας αλλά και τις εξαγωγές.

Σίγουρα μεγαλεπήβολο. Αλλά τα ίδια λέγαμε και δέκα χρόνια πριν…», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του W.S.P.C. κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW.