WSPC Inaugural Culinary Dinner

“Placing Wine in its Natural Habitat”

Το W.S.P.C. ανακοινώνει τη διοργάνωση των Culinary Dinners, μια σειρά εκδηλώσεων που σκοπό έχει να τοποθετήσει το κρασί «στο φυσικό του περιβάλλον», δηλαδή στην καρδιά του δείπνου. Τα δύο premium και πιο βασικά  Culinary Dinners θα είναι το Καλοκαιρινό (στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους) και το Χριστουγεννιάτικο (λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα). Επιπλέον, κατά την διάρκεια του έτους θα οργανώνονται και άλλα, λιγότερο επίσημα, δείπνα με χαμηλότερο κόστος συμμετοχής. 

Τα Culinary Dinners θα λαμβάνουν χώρα κάθε φορά και σε διαφορετικό εστιατόριο. Η φιλοσοφία του W.S.P.C. και ο στόχος πίσω από αυτά τα δείπνα είναι, πρωτίστως, εκπαιδευτικός. Μέχρι τώρα η γευσιγνωσία των κρασιών λαμβάνει χώρα μόνο ‘in vitro’ δηλαδή σε τεχνητό περιβάλλον – μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας του οργανισμού, ενώ τώρα πια, τοποθετώντας το κρασί στο πραγματικό του περιβάλλον - το εστιατόριο, οι δοκιμές των κρασιών θα γίνονται ‘in vivo’ δηλαδή σε φυσικές συνθήκες. Με αυτή τη νέα κατηγορία εκπαίδευσης το W.S.P.C. ολοκληρώνει με ουσιαστικό τρόπο την γνώση πάνω στον συνδυασμό κρασιού και φαγητού. Έτσι, ενισχύεται τόσο από το W.S.P.C. όσο και από τους σπουδαστές του οργανισμού, όχι μόνο η γνώση αυτή καθαυτή αλλά και η ίδια η Εστίαση. Το W.S.P.C. θεωρεί πως σε αυτές τις οικονομικές συγκυρίες, η Εστίαση δεν πρέπει να  χάσει τον προσδιορισμό της και  την υψηλή γαστρονομική σημασία της. Αποτελεί ευθύνη όλων μας όχι μόνο η επιμόρφωση του κλάδου αλλά και η ευημερία του.  

Τα Culinary Dinners θα είναι ανοιχτά μόνο για τους σπουδαστές του W.S.P.C., οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα συνοδού. Αν και το διαδικαστικό των Culinary Dinners θα έχει περισσότερο τον χαρακτήρα ενός «μαθήματος» και λιγότερο ενός χαλαρωτικού δείπνου, θεωρούμε ότι οι σπουδαστές μας θα ωφελούνται τόσο από τη μεταξύ τους συνεύρεση – networking, όσο και από τη γνώση που θα αποκομίζουν, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει την απόλαυση των αισθήσεων. Όλα τα κρασιά θα σερβίρονται τυφλά, με την ταυτότητά τους να αποκαλύπτεται στο τέλος της βραδιάς, έτσι ώστε να είναι σίγουρο πως οι συμμετέχοντες θα αφήσουν τις προσωπικές τους προκαταλήψεις εκτός αίθουσας. Η βάση του δείπνου θα αποτελείται από τα «κύρια κρασιά», που θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα, από την αρχή του δείπνου και καθ’ όλη την διάρκειά του. Όμως, σε κομβικά σημεία του δείπνου, θα υπάρχουν εμβόλιμα τα SBDs (Single Bottle Distractions), κρασιά που θα αποσπούν τις αισθήσεις από την ροή του δείπνου και θα δείχνουν εναλλακτικές οδούς γευστικών συνδυασμών.

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο W.S.P.C. Culinary Dinner στο εστιατόριο Le Petit Sommelier. Το menu περιλάμβανε τέσσερα πιάτα Fusion κουζίνας και οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν συνολικά οχτώ κρασιά. Παρακάτω ακολουθεί η αλληλουχία των κρασιών που συνόδευσαν τα πιάτα του εστιατορίου.

Απεριτίφ:

  • Matiú Prosecco di Conegliano 2009, L’Antica Quercia, Ιταλία

Τρία κύρια κρασιά:

  • Riesling Schlossberg Grand Cru 2008, Domaine Weinbach, Αλσατία, Γαλλία
  • Κτήμα Αργυρός 2005, Σαντορίνη, Ελλάδα
  • Pinot Noir 2004, Giaconda, Beechworth, Αυστραλία
  • Τρία SBDs (Single Bottle Distractions):
  • Grüner Veltliner, Alte Reben 2004, Weingut Bründlmeyer, Langelois, Αυστρία 
  • Grand Echezeaux Grand Cru 2001, Joseph Drouhin, Βουργουνδία, Γαλλία 
  • Cabernet Sauvignon 1999, Οινοφόρος, Αιγιαλεία, Ελλάδα

Επιδόρπιο κρασί:

  • Riesling Spätlese, Wehlener Sonnenuhr 2008, Markus Molitor, Mosel, Γερμανία

Η τιμή συμμετοχής ήταν €115,00 ανά άτομο.