Essi Avellan MW

Σεμινάριο Γευσιγνωσίας Σαμπάνιας από την Essi Avellan MW για το W.S.P.C.

Τον Οκτώβριο του 2008, η Essi Avellan MW, καλεσμένη στην Ελλάδα από το W.S.P.C., παρουσίασε ένα σεμινάριο γευσιγνωσίας Σαμπάνιας στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολής, αποκλειστικά για τους μαθητές του W.S.P.C. Το θέμα ορίστηκε από την Essi και τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, πρόεδρο του W.S.P.C., ως «Understanding Champagne House styles through their top bottlings – Κατανοώντας τις διαφορετικότητες των Οίκων παραγωγής Σαμπάνιας μέσα από τις κορυφαίες εμφιαλώσεις τους». Η Essi Avellan MW είναι η μοναδική Master of Wine της Φιλανδίας και θεωρείται παγκοσμίως ως μια εξαιρετική αυθεντία στην περιοχή της Σαμπάνιας. Η διπλωματική της εργασία για το Master of Wine είχε θέμα τις «Single Vineyard Champagnes – Σαμπάνιες από ξεχωριστά αμπελοτόπια» και τα συμπεράσματα αυτής έχουν ήδη αναδημοσιευτεί παγκοσμίως σε πολλά σχετικά περιοδικά. Επίσης, η Essi είναι εκδότρια των περιοδικών Fine Champagne Magazine και Fine Wine Magazine, είναι συνεργάτης σε μεγάλο αριθμό παγκοσμίως σημαντικών εκδόσεων, είναι εισηγητής για το W.S.E.T Diploma σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες αλλά και μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Institute of Masters of Wine. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, η Essi παρουσίασε αρχικά τους έξι οίκους που θα συμμετείχαν στην γευσιγνωσία και έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο που κάθε ένας προσεγγίζει την αμπελουργία, την οινοποίηση, την παλαίωση αλλά και τον τελικό χαρακτήρα που στοχεύει η κάθε Σαμπάνια. Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τυφλά τις έξι κορυφαίες λευκές Σαμπάνιες από κάθε οίκο. Η Essi σχολίασε κάθε μια Σαμπάνια ξεχωριστά και αποκάλυψε την ταυτότητά της. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις οινοποιητικές ιδιαιτερότητες ως προς τις αντίστοιχες ροζέ Σαμπάνιες, οι οποίες δοκιμάστηκαν επίσης τυφλά και, τέλος, αποκαλύφθηκαν. Η σειρά των φιαλών που παρουσιάστηκαν ήταν τόσο εντυπωσιακή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η κορυφαία γευσιγνωσία Σαμπάνιας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, σίγουρα από ανεξάρτητο φορέα. Η Möet et Chandon παρουσιάστηκε μέσα από την Cuvée Dom Perignon 2000 και Cuvée Dom Perignon Rosé 1998, η Louis Roederer από τις Cristal 2002 και Cristal Rosé 2000, η Taittinger από τις Comptes de Champagne 1998 και Comptes de Champagne Rosé 2003, η Pommery από τις Cuvée Louise 1998 και Cuvée Louise Rosé 1999, η Deutz από τις Cuvée William Deutz 1998 και Cuvée William Deutz Rosé 1999 και, τέλος, η Billecart-Salmon από την Grande Cuvée 1996 και την Cuvée Elisabeth Salmon 1998. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Essi στους παρευρισκόμενους, «το επίπεδο της γευσιγνωσίας αυτής ήταν τόσο ψηλό όπου, ακόμα και το κρασί που σας άρεσε λιγότερο σήμερα, θα σας συναρπάσει αν το δοκιμάσετε αύριο – αν φυσικά αντέχετε να το αγοράσετε»… Το σεμινάριο ήταν ανοιχτό για σπουδαστές του επιπέδου 4 – Diploma και για τους απόφοιτους και σπουδαστές του επιπέδου 3 – Advanced Certificate / Higher International Certificate.