Port

Σεμινάριο Γευσιγνωσίας Vintage Port 2003 από το W.S.P.C., στα πλαίσια της έκθεσης Οινόραμα 2006

Τον Φεβρουάριο του 2006 και στα πλαίσια της έκθεσης Οινόραμα, το W.S.P.C. διοργάνωσε ένα σεμινάριο με θέμα “Vintage Ports 2003”. Την παρουσίαση της γευσιγνωσίας την έκανε ο πρόεδρος του W.S.P.C. Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, μαζί με τον Γιώργο Φλούδα, εισηγητή του W.S.P.C. και Product Support Manager της Λ.Δ. Χατζημιχάλης. Τα Vintage Ports είναι τα κορυφαία κρασιά που παράγονται από την πασίγνωστη περιοχή του Douro. Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής της περιοχής, τα Vintage Ports ξεχωρίζουν σε δύο σημαντικά σημεία. Το πρώτο είναι ότι δημιουργούνται από κρασιά μιας και μόνο χρονιάς – και όχι σαν χαρμάνια από διάφορες εσοδείες, ενώ παράγονται μόνο σε χρονιές εξαιρετικής ποιότητας, δηλαδή περίπου τρεις φορές κάθε δεκαετία. Η δεύτερη διαφορά είναι ότι δεν παλαιώνουν για πολλά χρόνια στις κάβες των παραγωγών, κάτι που θα τα έκανε έτοιμα προς κατανάλωση όταν κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά ωριμάζουν μόνο για δύο χρόνια σε βαρέλι και κυκλοφορούν σύντομα μετά την εμφιάλωση. Για αυτό τον λόγο, έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται στην φιάλη για πολλές δεκαετίες, ίσως και για πάνω από έναν αιώνα. Παραδοσιακά, οι παραγωγοί περιμένουν το κρασί να περάσει δύο χειμώνες στο βαρέλι και μετά προχωρούν σε «δήλωση» της εσοδείας σαν vintage. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το 1991 και 1992, μπορεί να υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των παραγωγών για το ποιά χρονιά πρέπει να δηλωθεί. Η χρονιά του 2003, ακόμη και από το τέλος του τρύγου, έπεισε όλους για το ποιοτικό δυναμικό της. Τα Vintage Ports αυτής ήταν τόσο καλοδομημένα, όπου σύσσωμοι οι παραγωγοί της περιοχής έσπευσαν να την δηλώσουν, κάτι που συμβαίνει ακόμα πιο σπάνια. Το σεμινάριο περιλάμβανε 15 κρασιά, με πολλά από αυτά να έρχονται στην Ελλάδα από την Πορτογαλία μόνο και μόνο για τους σκοπούς αυτής της γευσιγνωσίας. Ο κατάλογος είναι απλά το πάνθεον του σύγχρονου Vintage Port: Quinta do Noval, Quinta do Noval Silval & Quinta do Noval Nacional, Taylor’s, Graham’s, Warre’s, Fonseca, Niepoort & Niepoort Secundum, Quinta do Crasto, Croft, Delaforce, Quinta de Roriz, Quinta do Vesuvio και Dow’s. Με το δεδομένο ότι τα κρασιά είχαν κυκλοφορήσει στο εμπόριο ελάχιστες εβδομάδες πριν, μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια και από ότι πληροφορίες προσπαθήσαμε να συλλέξουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη γευστική δοκιμή τέτοιας έκτασης και με αυτό το θέμα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σεμινάριο ήταν ανοιχτό για απόφοιτους και σπουδαστές του επιπέδου 3 – Advanced Certificate / Higher International Certificate.