Ρωξάνη Μάτσα Hon AIWS
Γεννήθηκα το 1952 στη Λωζάννη της Ελβετίας από πατέρα λογοτέχνη και διπλωμάτη και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε διάφορες χώρες, πράγμα που ίσως ενίσχυσε την ανάγκη μου να ριζώσω αργότερα στο οικογενειακό κτήμα. Το 1967 γύρισα στην Ελλάδα και σπούδασα στο Κολλέγιο Θηλέων Αγίας Παρασκευής και στη σχολή Δοξιάδη. Για ένα διάστημα εργάστηκα στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και στο αρχιτεκτονικό γραφείο του ξαδέλφου μου Παύλου Καλλιγά, γρήγορα όμως κατάλαβα ότι δεν ήθελα να εγκαταλείψω το κτήμα μας, μέρος της ιστορικής κληρονομιάς ΚΑΜΠΑ στην Κάντζα. Ξεκίνησα οικογενειακώς και συνέχισα, από το 1980, σε συνεργασία με την εταιρία ΜΠΟΥΤΑΡΗ, που μου πρόσφερε την τεχνογνωσία της. Μαζί δημιουργήσαμε βραβευμένα κρασιά όπως το Chateau ΜΑΤΣΑ & ΛΑΟΥΤΑΡΗ κι αργότερα τη ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, ποικιλία την οποία βοήθησα να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Από το 1998 ο αμπελώνας καλλιεργείται βιολογικά και κάνουμε διάφορα πειραματικά κρασιά, όπως το Syrah χωρίς θειώδη.
Μέχρι σήμερα η οινοποιός Ρωξάνη Μάτσα προσέφερε στο επώνυμο ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί αναγνώριση και ήταν αυτή στην οποία οφείλεται η άνθιση του Αττικού αμπελώνα που είναι ο μεγαλύτερος της χώρας.
Το 2012 η Ρωξάνη Μάτσα εκδίδει το βιβλίο: Ανδρέας Π. Καμπάς – Ο “Πατριάρχης” της Μεσογαίας και η Τέχνη του Κρασιού (συγγραφική ομάδα: Εμμανουέλα Νικολαϊδου & Ζέτα Παπαγεωργοπούλου), καταγράφοντας ολόκληρη την ιστορική κληρονομιά του Καμπά “το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο με την ιστορία του ελληνικού κρασιού”. Μέσα από το βιβλίο της κατάφερε να “ανασυνθέσει την ξεχωριστή περίπτωση αυτού του οινοποιείου, στην ύπαρξη του οποίου οφείλεται ουσιαστικά η αναγνώριση του οίνου Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας “Μαντινεία”.