Πώς να αρχίσω
τις σπουδές μου στα Αποστάγματα
Για εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών παρακαλώ καλέστε τη Σπουδαστική Συμβουλευτική Γραμμή του WSPC, στα τηλέφωνα: 210 9882540 & 544 ή απευθυνθείτε σε εμάς μέσω email: education@wspc.gr
Σύμβουλος Σπουδών: κυρία Μ. Σκουλά.
COMBO Προγράμματα
Με τα COMBO Προγράμματα η ροή σπουδών μπορεί να επιταχυνθεί – κερδίζοντας χρόνο, ενέργεια και χρήματα για τον σπουδαστή. Σε όποιο Επίπεδο Εκπαίδευσης κι αν είστε (ισχύει μέχρι τα Επίπεδα 3) ή/ και σε όποια κατηγορία Εκμάθησης κι αν είστε: Κρασί, Αποστάγματα, Οινοχοΐα, Καφές, Τσάι, Κακάο, σίγουρα υπάρχει κάποιο διαθέσιμο COMBO Πρόγραμμα στο οποίο μπορείτε να εγγραφείτε ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Η ροή των σπουδών
Όλοι οι σπουδαστές – ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας ή/και εμπειρίας, ξεκινούν τις σπουδές τους
από το Επίπεδο 1 στα Αποστάγματα, ακολουθώντας τα παρακάτω επίπεδα.
1o
ΕΠΙΠΕΔΟ
WSET Επίπεδο 1 στα Αποστάγματα
Η Πιστοποίηση WSET Επιπέδου 1 στα Αποστάγματα απευθύνεται σε επαγγελματίες και οινόφιλους. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει μια αξιόπιστη εισαγωγή στις μεθόδους Απόσταξης, καλύπτοντας όλες τις βασικές κατηγορίες Αποσταγμάτων.
Η Πιστοποίηση WSET Επίπεδο 1 στα Αποστάγματα αποτελεί μια ουσιαστική βάση γνώσης και καλλιέργειας ικανοτήτων σχετικά με τα αποστάγματα και τα στυλ τους. Οι σπουδαστές μαθαίνουν τη γευσιγνωσία των Αποσταγμάτων χρησιμοποιώντας παγκόσμια γλώσσα για την ορολογία τους. Δοκιμάζονται 11 διαφορετικά αποστάγματα καλύπτοντας όλες τις βασικές κατηγορίες αποσταγμάτων.
Οι επιτυχόντες, γίνονται κάτοχοι ενός διεθνούς αναγνωρισμένου Τίτλου Σπουδών – του Επιπέδου 1 Αποσταγμάτων. Γνωρίζουν τη διαδικασία παραγωγής των βασικών κατηγοριών αποσταγμάτων, τα χαρακτηριστικά τους και τις βασικές αρχές γευσιγνωσίας, σέρβις και cocktails, καθώς και σωστού τρόπου αποθήκευσης.
Η Πιστοποίηση Επιπέδου 1 Αποσταγμάτων απαιτείται σε όσους χρειάζονται εξοικείωση με τα κύρια στυλ και τις κατηγορίες αποσταγμάτων, για παράδειγμα τους επαγγελματίες «πρώτης γραμμής» (Front Line Staff) που διαχειρίζονται ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο αλκοολούχων ποτών στους τομείς της λιανικής, της χονδρικής και της εστίασης.
Στη γευσιγνωσία του Επιπέδου 1 καλύπτονται όλες οι βασικές κατηγορίες αποσταγμάτων χρησιμοποιώντας μόνο 10 λέξεις από το Systematic Approach of Tasting (SAT) – διεθνής γλώσσα και ορολογία αποσταγμάτων. Στο Επίπεδο 2 ο σπουδαστής καλείται να μάθει αναλυτικότερα τη γευσιγνωσία και να μπορεί να περιγράψει μέσα από 50 λέξεις SAT, 35 αποστάγματα.
Οι βασικές αρχές της γευσιγνωσίας που διέπουν τα αποστάγματα και τα κρασιά βοηθούν τον σπουδαστή στην περαιτέρω εισαγωγή του στις σπουδές του σάκε.
Η επιτυχία στις εξετάσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση απονομής της Πιστοποίησης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα Δια Ζώσης ή Online.
Αναλυτικά:
2o
ΕΠΙΠΕΔΟ
WSET Επίπεδο 2 στα Αποστάγματα
Η Πιστοποίηση WSET Επίπεδο 2 στα Αποστάγματα προσφέρει μια συνολική και σε βάθος εκπαιδευτική πλατφόρμα καλλιέργειας γνώσεων και ικανοτήτων σχετικά με την αγορά των αποσταγμάτων. Καλύπτει όλες τις κατηγορίες προϊόντων (brandy, whiskey, ρούμι, βότκα, τεκίλα, τζιν και άλλα αρωματισμένα αποστάγματα, λικέρ κλπ), και εισάγει τον σπουδαστή στο περιβάλλον των spirits business, μέσα από τη βασική ανάλυση των τοπικών αγορών καθώς και του παγκόσμιου εμπορίου.
Η Πιστοποίηση WSET Επιπέδου 2 στα Αποστάγματα απευθύνεται σε απόφοιτους Επιπέδου 1 Αποσταγμάτων, επαγγελματίες και λάτρεις των Αποσταγμάτων.
Η επιτυχία στις εξετάσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση απονομής της Πιστοποίησης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα Δια Ζώσης ή Online.
Αναλυτικά:
Συμβατικό / Εντατικό
Εντατικό
Εντατικό
3o
ΕΠΙΠΕΔΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Επίπεδο Βαθμίδας 3 στα αποστάγματα αναμένεται μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2024.
Η Κατεύθυνση μετά τα Επίπεδα Βαθμίδας 3
Ο Δρόμος προς την ευρύτερη αγορά της Εστίασης και του Τουρισμού
Διευρύνω τις Σπουδές μου στα Αλκοολούχα
Μετά τα Επίπεδα σπουδών της ενότητας των Αποσταγμάτων ο σπουδαστής του WSPC έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει στα εκπαιδευτικά προγράμματα και των υπολοίπων αλκοολούχων ποτών (κρασιά, αφρώδη, ενισχυμένα) μέσα από τους δυο παγκόσμιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς: το WSET Αγγλίας (Βρετανική Πιστοποίηση) και το Wine Scholar Guilt Αμερικής (Αμερικανική Πιστοποίηση).
Διευρύνω τις Σπουδές μου στα Μη Αλκοολούχα
Οι σπουδαστές στο WSPC δεν έχουν μόνο τη δυνατότητα να σαρώσουν όλη τη γνώση που απαιτείται για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά, αλλά τους δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να εφοδιάσουν τον εαυτό τους για να εργαστούν με επιτυχία στην ευρύτερη Τουριστική αγορά της εστίασης, της φιλοξενίας και εν γένει της HORECA.
Η αγορά της κατανάλωσης ροφημάτων εκτός σπιτιού, με στόχο την ανάπτυξή της μέσω της αναβάθμισης των υπηρεσιών σε αυτούς τους κλάδους, απαιτεί μία αξιόπιστη, πιστοποιημένη και αμερόληπτη εκπαίδευση.
To WSPC αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Beverage Standards Association of U.K. (BSA), της ένωσης δηλαδή, όλων των εταιριών της Μεγάλης Βρετανίας που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία ροφημάτων καφέ, τσαγιού, σοκολάτας/ κακάο, νερού και λοιπών Μη-Αλκοολούχων Ποτών (Non-Alcoholic Beverages).
Τα Μη Αλκοολούχα ποτά (Non-Alcoholic Beverages) αποτελούν σημαντικό κομμάτι του 5* Star Προϊόντος όπου το WSPC και το BSA στοχεύουν. Για το WSPC ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα smoothies είναι κομβικά προϊόντα της 5* Star Εμπειρίας και της 5* Star Εκπαίδευσης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα BSA Barista Level 1 PLUS & BSA Level 2 PLUS είναι αναγνωρισμένα και πιστοποιημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποιήσεων Προσόντων και Υπηρεσιών (National Vocational System Qualification) της Μεγάλης Βρετανίας, και κυρίως είναι σχεδιασμένα από την αγορά για την αγορά!
Αν και η πλειονότητα της αγοράς της καφεστίασης και των ξενοδοχείων δεν ασχολείται όσο πρέπει με τον καφέ, απαιτείται να μάθουμε να επενδύουμε στην Speciality Εκπαίδευση όπως επενδύουμε και στους Speciality Coffees. Οι σπουδαστές, μέσα από το WSPC, μαθαίνουν τους διαφορετικούς τύπους καφέδων και τσαγιού και πώς να χρησιμοποιούν και να τους σερβίρουν. Για παράδειγμα, μαθαίνουν ότι διαφορετικά χαρμάνια ενδείκνυται για το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Μαθαίνουν ότι στο F&B όπως έχουμε ξεχωριστό κέντρο/ σύστημα κόστους για το κρασί, μαθαίνουμε να έχουμε ξεχωριστό για τον καφέ και το τσάι ή τα smoothies και πως αυτό θα μας επιτρέπει να επενδύουμε περισσότερο στο μέλλον.
Θα μάθουν πως οι πελάτες βλέπουν ένα προσωποποιημένο service και πως όταν μιλάμε για 5* Star προϊόν, αυτό που αναζητά ο καταναλωτής είναι η 5* Star εμπειρία στην ταβέρνα, τη θάλασσα, το βουνό, στο δρόμο, στο ξενοδοχείο!
Τέλος, το WSPC επενδύει στην εκμάθηση του ίδιου του service και στην εκμάθηση δεξιοτήτων που θα ικανοποιήσουν τον πελάτη. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε έναν απλό espresso με καθαρή μηχανή, καθαρό κοπτικό, σωστά γραμμάρια, σωστό πάτημα και σωστή ροή νερού και να είχαμε πάντα το τέλειο προϊόν. Φανταστείτε όμως αυτό τον «τέλειο espresso» να τον σέρβιρε ένας απρόσωπος και απρόσιτος σερβιτόρος μπορεί και λίγο βαριεστημένος, με βρώμικη στολή… Σίγουρα θα προσγείωνε απότομα το προϊόν και την εμπειρία του πελάτη… Ας μην επενδύουμε μόνο στις εξωτικές και σπάνιες ποικιλίες αν δεν έχουμε τη σωστή εκπαίδευση, και αν δεν γνωρίζουμε τις θεμελιώδεις αρχές των μη-αλκοολούχων ποτών. Οι επαγγελματίες της εστίασης και της καφεστίασης θα πρέπει πάντα να θυμούνται ότι την πρώτη φορά ο πελάτης έρχεται τυχαία, τη δεύτερη ίσως για το location, και αν υπάρξει τρίτη φορά έρχεται για τις υπηρεσίες και για τους ανθρώπους.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα Δια Ζώσης.
Αναλυτικά:
You May Also Plan
WSPC Advantages
Η Άποψη των Σπουδαστών του WSPC
Συχνές Ερωτήσεις
Τι εκπαίδευση παρέχει το WSPC;
Σε παγκόσμια εκπαιδευτικά standards το μοντέλο εκμάθησης που εφαρμόζεται από το WSPC είναι το Horizontal Learning across all Levels of Wine & Spirits Market. Horizontal Learning/ Οριζόντια Εκμάθηση σημαίνει ότι δεν παρέχεται στους σπουδαστές μας γνώση με την έννοια της απόκτησης συγκεκριμένης ειδικότητας ή/και πτυχίου Οινολόγου -Οινοχόου -Αμπελουργού κτλ. Οι σπουδαστές μας αποκτούν μια ευρεία σε πλάτος και όγκο εξειδικευμένη γνώση πάνω σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα των κλάδων: αμπελουργία, οινολογία, οινοποίηση, αποσταγματοποιία, γευσιγνωσία, marketing, νομικό πλαίσιο και άλλα, τα οποία τους είναι πολύτιμα για να ανταποκριθούν με επιτυχία στην εργασία τους.
Το WSPC παρέχει non-job specific education που προσομοιάζει με τις μεθόδους και τις τεχνικές εκμάθησης που χρησιμοποιούνται στην Ακαδημαϊκή αγορά για την απόκτηση του τίτλου σπουδών ΜΒΑ. Απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες της αγοράς -Αμπελουργούς, Οινοπαραγωγούς, Οινολόγους, Οινοχόους, Bartenders, Baristi, Χονδρέμπορους, Λιανέμπορους, Στελέχη Επιχειρήσεων των κλάδων έως και Ιδιώτες/ “Οινόφιλους”. Οι σπουδαστές του WSPC, στα υψηλά Επίπεδα Σπουδών –Επίπεδα 3 & Diploma/ Επίπεδο 4, αποκτούν την εμπορική κριτική ικανότητα ανάλυσης και αξιολόγησης της σχέσης ποιότητας-τιμής και την ικανότητα διερεύνησης και κατανόησης της αγοράς και των δομών της. Η ικανότητα αυτή είναι η σημαντικότερη σε όλα τα ανώτερης και ανώτατης διοίκησης επαγγέλματα: Import Manager, Export Manager, Group Product Manager, Brand Manager, Sales Manager, F&B Manager, Οινοπαραγωγού και Chief Sommelier.
Θα μπορούσαμε τέλος να τονίσουμε πως η αξιολόγηση της σχέσης ποιότητας-τιμής αποτελεί κριτήριο ρουτίνας στην καθημερινότητα και των καταναλωτών. Οι καταναλωτές με τις συμπεριφορές τους αποφασίζουν καθημερινά για τις τύχες των προϊόντων στην αγορά. Για εμάς, αποτελεί τιμή το γεγονός πως όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποφασίζουν να αποκτήσουν τις ίδιες ακριβώς γνώσεις με τους επαγγελματίες και να καθίσουν στα ίδια θρανία, δίνοντας ακριβώς τις ίδιες εξετάσεις.
Η Γνώση άλλωστε Ενισχύει την Αντίληψη των Αισθήσεων!
Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα σπουδών του WSPC;
Το πρόγραμμα σπουδών του WSPC – πλήρως εναρμονισμένο με το πρόγραμμα σπουδών του Wine & Spirit Education Trust, του Court of Master Sommeliers, του Beverage Standards Association Αγγλίας και του Wine Scholar Guild Αμερικής – απευθύνεται σε:
- εργαζόμενους όλων των παραγωγικών σταδίων όλων των αγορών
- στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να ενημερώνονται διαρκώς γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο τους
- στελέχη επιχειρήσεων που επιζητούν την απόκτηση άρτιας και παγκοσμίου κύρους κατάρτισης που θα τους παρέχει μοναδικές δυνατότητες ανέλιξης στην εργασία και την καριέρα τους
- εταιρίες που επιζητούν να αναβαθμίσουν τη στελέχωση των τμημάτων τους, όπως επίσης να αναβαθμίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους
- απόφοιτους ή/και τελειόφοιτους της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής – Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών, που, δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την μετεκπαίδευσή τους αλλά να αποκτήσουν την ίδια γνώση και τους ίδιους τίτλους σπουδών μένοντας στην Ελλάδα και έχοντας την δυνατότητα να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους
- σε νέους άνω των 18 ετών που επιθυμούν να επιλέξουν τον χώρο των κρασιών, των αποσταγμάτων, του καφέ και των Beverages ως τον επαγγελματικό τους ορίζοντα
- καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίζουν καλύτερα το κρασί και να διεισδύσουν στην πολυπλοκότητά του.
Σε ποια γλώσσα διδάσκονται τα μαθήματα στην Ελλάδα;
Στα πρώτα τρία επίπεδα σπουδών του κρασιού, των αποσταγμάτων και του καφέ/ τσάι/ κακάο (Levels 1 – 3), οι σπουδαστές διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα.
Σε ανώτερα Επίπεδα Σπουδών, όπως αυτά του Wine Scholar Guild οι σπουδαστές διδάσκονται στα Ελληνικά, αλλά οι εξετάσεις τους είναι στα Αγγλικά με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (multiple choice questions).
Η δυνατότητα να εξεταστούν στα Αγγλικά οι σπουδαστές υπάρχει σε όλα τα προηγούμενα επίπεδα σπουδών (Επίπεδα 1 έως 3). Συστήνεται άλλωστε από το WSPC να εξετάζονται στα Αγγλικά ήδη από το Επίπεδο 1, πρώτον, γιατί η Ελληνική αγορά είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον τουρισμό. Δεύτερον γιατί η καριέρα ενός επαγγελματία μπορεί να οδηγήσει στον εξαγωγικό κλάδο και τρίτον προκειμένου οι σπουδαστές να εξοικειώνουν τους εαυτούς τους με την Αγγλική γλώσσα, ήδη από τα πρώτα στάδια εκμάθησης και εξέτασης μιας και το WSET Diploma – που είναι η κορωνίδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων – διδάσκεται μόνο στα αγγλικά.
Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου εκτός Ελλάδας ή/και το αντίστροφο;
Είναι εφικτό, αν ένας σπουδαστής αποφασίσει να αλλάξει έδρα διαμονής, να συνεχίσει σε οποιοδήποτε άλλο εξουσιοδοτημένο παράρτημα του WSET εκτός Ελλάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, “μεταφέρουμε” τα στοιχεία φοίτησης του σπουδαστή (στοιχεία όπως: student code number, passing grade etc.) στον αντίστοιχο Approve Program Provider (APP) του εξωτερικού. Σημειώνουμε πως το σημαντικότερο για τον σπουδαστή είναι να μιλάει τη μητρική γλώσσα της χώρας στην οποία ανήκει το παράρτημα.
Φυσικά, είναι εφικτό και το αντίστροφο. Κάποιος σπουδαστής που θα επαναπατριστεί να μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του μετά από το προηγούμενο Επίπεδο Σπουδών από το οποίο έχει αποφοιτήσει επιτυχώς σε κάποια άλλη χώρα, στο επόμενο. Παρομοίως μπορεί να συμβεί και σε έναν international σπουδαστή να μπορεί να εγγραφεί στην Ελλάδα.
Είναι αναγνωρισμένα τα διπλώματα του WSET, του CMS, του WSG και του BSA;
Τα διπλώματα του WSET και του BSA είναι αναγνωρισμένα από το αγγλικό κράτος, όπως και αυτά του WSG από το Αμερικανικό κράτος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλα τα Διπλώματα και όλοι οι affiliated με το WSPC οργανισμοί είναι αναγνωρισμένοι από την παγκόσμια αλλά και από ολόκληρη την ελληνική αγορά.
Στη διεπαγγελματική εκπαίδευση είναι απολύτως σημαντικό να ταυτίζεσαι με την πραγματική αγορά – οι εισηγητές να είναι οι επαγγελματίες του σήμερα και οι απόφοιτοί μας να είναι οι επαγγελματίες του αύριο.
Ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του WSPC, έχουν τιμήσει τα θρανία μας φωτεινά ονόματα και προσωπικότητες της αγοράς. Όλες οι εταιρίες των κλάδων του κρασιού και των αποσταγμάτων επιλέγουν να καταρτίζουν τα στελέχη τους στο WSPC. Τα Επίπεδα Σπουδών του WSPC αποτελούν κριτήριο αξιολόγησης των Βιογραφικών Σημειωμάτων από τα αντίστοιχα τμήματα ή/και προϊστάμενους των εταιριών των κλάδων και της ευρύτερης αγοράς φιλοξενίας και τουρισμού.
Τι περιλαμβάνουν τα μαθήματα;
Κάθε Επίπεδο Σπουδών χωρίζεται σε 2,5ωρα μαθήματα και το κάθε μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό-γευσιγνωστικό μέρος. Για την διδασκαλία του θεωρητικού μέρους των μαθημάτων, παρέχονται στους σπουδαστές τα Ελληνικά βιβλία του WSET καθώς και οι οδηγοί σπουδών από το WSPC. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους σπουδαστές να προμηθευτούν και τα πρωτότυπα Αγγλικά βιβλία.
Όσον αφορά το BSA το WSPC παρέχει στους σπουδαστές, δικά του Ελληνικά συγγράμματα, πλήρως εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις του αγγλικού οργανισμού.
Το WSG έχει Αγγλικά βιβλία και ένα πλήθος διαδραστικών εκπαιδευτικών τεχνικών στο διαδίκτυο που οδηγούν τον σπουδαστή στην αφομοίωση της ύλης και των απαιτήσεων καθώς και στην επιτυχία των εξετάσεων. Επιπλέον, το βιβλίο του προγράμματος της κάθε χώρας, τους παρέχεται και ως e-Book μέσα από την εγγραφή τους.
Το πρακτικό ή/ και γευσιγνωστικό μέρος των μαθημάτων, όλων των οργανισμών, καλύπτεται από υπερπολλαπλάσιο αριθμό κρασιών και ετικετών, ή/ και από υπερπολλαπλάσιες ώρες διδασκαλιας και πρακτικής εξάσκησης σε όλες τις εκπαιδευτικές μας ενότητες σε σύγκριση όχι απλά με την ελληνική αγορά αλλά και με την παγκόσμια. Όλα τα δείγματα των μαθημάτων ή/ και η πρακτική εξάσκηση είναι πλήρως εναρμονισμένα και στοιχισμένα με το syllabus που μας καθορίζουν οι οργανισμοί, για κάθε Επίπεδο Σπουδών.
Η φοίτηση και η επιτυχής αποφοίτηση κάθε Επιπέδου Σπουδών ολοκληρώνεται με τις εξετάσεις στις οποίες υποχρεούται να συμμετέχει ο κά8ε σπουδαστής, ώστε να θεωρηθεί απόφοιτος του κάθε Επιπέδου, και να συνεχίσει τη φοίτησή του στο επόμενο Επίπεδο Σπουδών.
Όπως η Δομή/Syllabus των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθορίζεται από την Αγγλία και την Αμερική έτσι και οι εξετάσεις ελέγχονται πλήρως από τους affiliated μητρικούς μας οργανισμούς. Περίπου 7 μέρες πριν οι σπουδαστές δώσουν εξετάσεις ο Examinations Officer της κάθε χώρας παραλαμβάνει τα διαγωνίσματα απευθείας από την Αγγλία ή την Αμερική και την επόμενη εργάσιμη μέρα μετά τις εξετάσεις τα αποστέλλει πίσω στις χώρες για την βαθμολογία τους.
Τέλος, οι εταιρίες που καλύπτουν τα δίδακτρα των υποψηφίων που παρακολουθούν τα Εκπαιδευτικά μας Προγράμματα ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των υφιστάμενων συνεργατών τους.
Ποια προσόντα απαιτούνται κατά την εγγραφή;
Δεν απαιτούνται συγκεκριμένα προσόντα για την εγγραφή ενός υποψήφιου σπουδαστή, παρά μόνο να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να είναι επιτυχόντας του προηγούμενου προαπαιτούμενου Επιπέδου σπουδών.
Μέχρι ποιο Επίπεδο Σπουδών μπορεί ή πρέπει να φτάσει κανείς;
Επαγγελματίες των κλάδων: Κρίνεται αναγκαία η φοίτηση των επαγγελματιών των κλάδων του οίνου και των αποσταγμάτων τουλάχιστον μέχρι τα 3ο Επίπεδα Σπουδών, όπου αποκτούν ένα υψηλό γνωστικό επίπεδο της Ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς. Οι επαγγελματίες που επιθυμούν την απόκτηση μοναδικών δεξιοτήτων στοχεύοντας στην προσωπική και επαγγελματική τους ανέλιξη, κατέχοντας την ικανότητα να καταθέτουν τη γνώση σε μορφή ανταγωνιστικά κατάλληλη για την εγχώρια και παγκόσμια βιομηχανία οίνου, αποσταγμάτων, οινοχοΐας και μη-αλκοολούχων ποτών σίγουρα θα πρέπει να αποκτήσουν τον ηγετικό τίτλο σπουδών WSET Diploma.
Ιδιώτες/ οινόφιλοι: Οι ιδιώτες –χομπίστες-απλοί καταναλωτές μπορούν τουλάχιστον να φοιτήσουν μέχρι και το 2ο Επίπεδο Σπουδών του WSPC. Ολοκληρώνοντάς το, έχουν καλύψει τις βασικές γνώσεις για τις ποικιλίες κρασιών της παγκόσμιας οινογραφίας καθώς και τις βασικές γνώσεις για τον συνδυασμό κρασιού & φαγητού. Επομένως, έχουν αποκτήσει την επάρκεια των γνώσεων που είναι απαραίτητη τόσο στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις (εστιατόριο) όσο και στην καθημερινότητά τους (σπίτι). Νιώθουν πλέον ικανοί να επιλέξουν μόνοι τους τις «ετικέτες» από τις λίστες εστιατορίων και μπορούν άνετα να περιηγηθούν μόνοι τους σε κάποια κάβα αναζητώντας το κρασί που θα συνοδεύσει το φαγητό τους στο σπίτι.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως, όλοι οι ιδιώτες έχουν παρακολουθήσει τα 3α Επίπεδα Σπουδών και σχεδόν πάντα αποφοιτούν επιτυχώς από αυτά. Μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών δε παρακολουθούν και επιτυγχάνουν στο WSET Diploma παρόλο που, παγκοσμίως έχει την εικόνα ενός από τα δυσκολότερα Διπλώματα του κόσμου.
Αξιέπαινο, επίσης, είναι το γεγονός πως οι ιδιώτες στις εξετάσεις συνήθως σκοράρουν υψηλότερα από τους επαγγελματίες. Το τελευταίο αποτελεί απόδειξη της ανάγκης τους – συναισθηματικής & πραγματικής – να γνωρίσουν όσα περισσότερα μπορούν για το κρασί και τα αποστάγματα και να ικανοποιήσουν τη διαρκή τους αναζήτηση σε αυτά.
Κάθε πότε ξεκινούν τα μαθήματα σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις;
Πατήστε εδώ για να δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών
Ποια είναι η διάρκεια των κύκλων σπουδών σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις;
ΑΘΗΝΑ
Όλα τα Επίπεδα Σπουδών που διεξάγονται στην Αθήνα πραγματοποιούνται είτε Δια Ζώσης – είτε OnLine, είτε Hybrid με τις παρακάτω συχνότητες:
- Είτε μία φορά την εβδομάδα (πρωί ή απόγευμα). Αυτά τα ονομάζουμε «Συμβατικά».
- Είτε μπορεί να διεξάγονται σε συνεχόμενες μέρες με διάρκεια μαθημάτων 2,5 ώρες. Αυτά τα ονομάζουμε «Μεικτής Έντασης».
- Είτε σε συνεχόμενες μέρες με διάρκεια μαθήματος: 5 ώρες. Αυτά τα ονομάζουμε «Εντατικά».
Επίσης, μπορεί ένας σπουδαστής των COMBO Studies να επιλέξει κάποια από τα Επίπεδα Σπουδών, να τα ολοκληρώσει Δια Ζώσης και κάποια άλλα να τα ολοκληρώσει OnLine. Αυτή τη μορφή «Μεικτής Παρακολούθησης» την ονομάζουμε “Hybrid”.
Το WSET Επίπεδο 1 διαρκεί 13 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων)
Το WSET Επίπεδο 2 διαρκεί 27 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων)
Το WSET Επίπεδο 3 διαρκεί 43 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων)
Το HESTIA Level 3 PLUS/ 3ο Επίπεδο (Ελληνικός Αμπελώνας) διαρκεί 37,5 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων).
Το Επίπεδο 4/ WSET Diploma διαρκεί 163 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων) που «απλώνονται» σε 14 μήνες και διεξάγονται σε τέσσερα BLOCKS of Consecutive Days: μία εβδομάδα περίπου κάθε Μάρτιο, Ιούνιο, Οκτώβριο και ξανά τον επόμενο Μάρτιο.
Το WSET Επίπεδο 1 των Αποσταγμάτων διαρκεί 7 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων) και η Δια Ζώσης διδασκαλία του διεξάγεται μέσα σε μία μέρα.
Το WSET Επίπεδο 2 των Αποσταγμάτων διαρκεί 26 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων).
Το Modern Sommelier Study Program διαρκεί 26 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων).
Το Spanish Wine Scholar διαρκεί 19 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων).
Το Italian Wine Scholar/ Unit 1 διαρκεί 17 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων).
Το Italian Wine Scholar/ Unit 2 διαρκεί 17 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων).
Το French Wine Scholar διαρκεί 27 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων).
ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Όλα τα Επίπεδα Σπουδών που διεξάγονται σε άλλες ελληνικές πόλεις – εκτός Αθηνών, πραγματοποιούνται πάντα σε εντατική μορφή. Συνήθως, για τη δημιουργία ενός τμήματος προκρίνεται ωράριο διδασκαλίας 14:00 – 19:00 ή 10:00 – 15:00 ώστε να συμβιβάζουν με τα ωράρια εργασίας των επαγγελματιών από τους χώρους εστίασης και των επαγγελματιών από τους λοιπούς χώρους.
Το εντατικό WSET Επίπεδο 1 ολοκληρώνεται μέσα σε 2 συνεχόμενες ημέρες. Για τις εξετάσεις του απαιτείται τουλάχιστον ένα διάλλειμα μίας εβδομάδας προκειμένου οι σπουδαστές να διαβάσουν. Επομένως, οι εξετάσεις ορίζονται περίπου μία με δύο εβδομάδες μετά τη διδασκαλία και διαρκούν γύρω στις τρεις ώρες.
Το εντατικό WSET Επίπεδο 1 των Αποσταγμάτων ολοκληρώνεται μέσα σε μία (1) μέρα. Ολοήμερο πρόγραμμα.
Το εντατικό WSET Επίπεδο 2 των Κρασιών και των Αποσταγμάτων ολοκληρώνονται μέσα σε 5 ημέρες. Για την διευκόλυνση των κλάδων, η διδασκαλία των 5 ημερών χωρίζεται σε δύο εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα, οι σπουδαστές διδάσκονται μέρος της ύλης μέσα σε 2 πεντάωρα (2 μέρες x 5 ώρες διδασκαλίας την κάθε μέρα) και τη δεύτερη εβδομάδα, οι σπουδαστές διδάσκονται μέρος της ύλης μέσα σε 3 πεντάωρα (3 μέρες x 5 ώρες διδασκαλίας την κάθε μέρα) ή αντίστροφα.
Τόσο το εντατικό WSET Επίπεδο 3, όσο και το εντατικό HESTIA Level 3 PLUS ολοκληρώνονται μέσα σε 9 ημέρες (+ εξετάσεις). Το ημερολογιακό μοντέλο διδασκαλίας εξαρτάται κάθε φορά από την πόλη που βρίσκεται το τμήμα, δηλαδή από τη γεωγραφική της θέση και την πρόσβασή της σε αυτή.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τον Καφέ/ Τσάι/ Κακάο και τα Smoothies διεξάγονται στο WSPC Coffee-Cocoa-Tea Lab, στην έδρα του οργανισμού, στην Αθήνα, σε ένα υπερσύγχρονο και ιδιοφυές εργαστήριο 50 τετραγωνικών μέτρων – εγκεκριμένο από το BSA, για την πρακτική εξάσκηση των επαγγελματιών αλλά και για τους λάτρεις των ροφημάτων.