Νίκος Λουκάκης
Principal of WSPC Sommelier Academy - Tutor of WSPC Wine & Spirits School
Όταν υπερεκτιμούμε την έννοια του Ταλέντου οδηγούμαστε συμπεριφοριστικά σε σκέψεις και πράξεις του «εύκολα». Πιστεύουμε δηλαδή, ότι όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Αυτό που έχει όμως σημασία στην πραγματική ζωή είναι η «τέλεια προσπάθεια» σε ότι κι αν κάνουμε. Η «τέλεια προσπάθεια» μπορεί να προέλθει μέσα από την αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε, τη γνώση που αποκτούμε, την οργανωμένη δουλειά & μεθοδολογία, και ελάχιστα από το ταλέντο. Στο WSPC για να αποκτήσεις γνώσεις και να προχωρήσεις ψηλότερα στις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ενότητες χρειάζεται μελέτη, αφοσίωση, δουλειά και γιατί όχι και ταλέντο… Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να αναπτύξετε και να εξελίξετε όλα τα παραπάνω απαιτούμενα για την καριέρα σας, και τη ζωή σας.
Ο Νίκος Λουκάκης είναι Senior Lecturer στα εκπαιδευτικά προγράμματα Επιπέδων 1 & 2 του WSPC® στο Κρασί και τα Αποστάγματα, καθώς και Principal του WSPC Sommellerie School. Υπήρξε ο πρώτος εισηγητής του WSPC® – ήδη από την ίδρυση του οργανισμού στην Ελλάδα το 2004 – και το στέλεχος που συμμετείχε στη δημιουργία της εκπαιδευτικής ενότητας της Οινοχοΐας, πρωτίστως με το “WSPC Modern Sommelier Study Program”.
Ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, το 1998 και το 2000 κατέκτησε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Οινοχοΐας – εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε Πανευρωπαϊκό και σε Παγκόσμιο επίπεδο στους δυο αντίστοιχους διαγωνισμούς. Από το 2002 έως σήμερα είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Πανελλήνιου διαγωνισμού.
Με το χώρο της εστίασης ασχολείται επαγγελματικά εδώ και τριάντα χρόνια, αρχικά ως οινοχόος/ sommelier στα εστιατόρια: “Bajazzo”, “Island”, “Central”, “Βαρούλκο” και “Mezzo-Mezzo”.
Από το 2000 έως το 2005 έχει εργαστεί σε Διευθυντικές θέσεις στους τομείς του Beverage Category για την “www.yassas.com” και σαν Wine Marketing Manager στην εταιρεία “ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.” (Cellier).
Από το 2005 μέχρι το 2015 διετέλεσε Διευθυντής Λειτουργίας στα εστιατόρια: “Matsuhisa Mykonos”, “Nobu St. Moritz”, “Island”, “Da Vinci” και “Scorpios Mykonos”.
Από το 2011 μέχρι το 2015 συνεργάστηκε εκ νέου εταιρεία “ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.” (Cellier) στη θέση του Wine Manager.
Από το 2015 διατηρεί την δική του συμβουλευτική εταιρεία για χώρους εστίασης και από τον Ιούλιο του 2018 είναι συν-ιδιοκτήτης του “Restaurant-Bar Noah” στο κέντρο της Αθήνας. Το 2021 ιδρύει το πρώτο γραφείο οινοτουρισμού στην Τήνο με την επωνυμία “Pure Tinos”.
Από το 2018 αρθρογραφεί στο Free Press “GRAPE”, για λογαριασμό του WSPC, ως ειδικός σύμβουλος για τον συνδυασμό κρασιού & φαγητού.
Η Εκπαίδευση μου:
Awards Received:
1998:
- Δεύτερος φιναλίστ στον πρώτο Εθνικό Διαγωνισμό Sommelier.
- Νικητής του “Hellenique Trophee Ruinart”
- Έλληνας Υποψήφιος στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “Trophee Ruinart Europe”
- Έλληνας Υποψήφιος στον Παγκόσμιο διαγωνισμό “Concours du meilleur sommelier du monde” στην Αυστρία
2000:
- Νικητής του “Trophee Ruinart”
- Έλληνας Υποψήφιος στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “Trophee Ruinart Europe”
- Έλληνας Υποψήφιος στον Παγκόσμιο διαγωνισμό “Concours du meilleur sommelier du monde” στον Καναδά