Πάνος Τζίμας MSc, DipWSET
WSPC Quality Assurance Coordinator
Τα τελευταία είκοσι χρόνια η καλλιέργεια της οινικής παιδείας υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του επώνυμου Ελληνικού κρασιού. Μεταξύ άλλων, πυροδότησε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ξαναζωντάνεψε γέρικους αμπελώνες - αυξάνοντας παράλληλα τη δημοφιλία του και κατ’ επέκταση την κατανάλωση. Το να είμαι μέλος της υπέροχης ομάδας του WSPC - θεμελιωτή μιας νέας οινικής κουλτούρας και εκπαίδευσης στη χώρα μου, είναι μεγάλη χαρά και τιμή. Σήμερα, το WSPC εξελίσσεται, αναπτύσσοντας νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση καλύπτοντας συνεχώς νέους τομείς, όπως του καφέ, του τσαγιού και του κακάο. Για εμένα, αποτελεί πρόκληση να συμβάλω με τη γνώση, την εμπειρία και τις δυνάμεις μου ώστε μέσα από τις σύγχρονες ανάγκες να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες για το νέο επαγγελματία τόσο στη βιομηχανία του οίνου όσο και του καφέ, της εστίασης, του τουρισμού.
Ο Πάνος Τζίμας γεννημένος στα Ιωάννινα το 1976, αποφοίτησε το 1999 από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Παράλληλα με το πτυχίο Χημείας απέκτησε την επάρκεια του Οινολόγου. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, το ερευνητικό του έργο επικεντρώθηκε στη μελέτη των φαινολικών συστατικών του οίνου. Συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα όπου μελετήθηκε η θετική επίδραση των πολυφαινολών του οίνου στην υγεία και την πρόληψη ασθενειών, και απέκτησε έξι δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το 2003 ολοκλήρωσε επιτυχώς το Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων ενώ το 2004 έγινε Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2016 ξεκίνησε τις σπουδές του στο WSPC και το 2020 απέκτησε το WSET Diploma in Wine & Spirits του Βρετανικού Wine & Spirits Education Trust. To Σεπτέμβριο του 2021 έγινε δεκτός στο πρόγραμμα σπουδών του Institute of Masters of Wine.
Έχει εργαστεί ως Χημικός Οινολόγος στο οινοποιείο «Κτήμα Γκλίναβος Ζίτσα ΑΕ» και στις πωλήσεις της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer Hellas A.E. Επί δεκαετίας διετέλεσε Διευθυντής και Υπεύθυνος Ποιοτικού Ελέγχου σε διαπιστευμένο εργαστήριο χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων στο οποίο ήταν και υπεύθυνος λειτουργίας του Οινολογικού τμήματος. Εκπαιδεύτηκε στα συστήματα ποιότητας ISO 22000 και ISO/IEC 17025 και σε θέματα Χημικής Μετρολογίας. Από τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών έως και σήμερα έχει προσφέρει διαδοχικά διδακτικό έργο στο εργαστήριο ανάλυσης οίνου του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Τμήμα Ιχθυοκομίας & Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου, στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων και στο Θεσσαλικό ΙΕΚ Γιάτσος.
Από το 2014 είναι αμπελουργός ενώ το 2019 ίδρυσε την εταιρία “Jima p.c.” που δραστηριοποιείται στη παραγωγή οίνου και στη παροχή επιστημονικών συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από το 2019 είναι οινοποιός και επικεφαλής οινολόγος στο οικογενειακό του οινοποιείο “JimaWinery” που βρίσκεται στον Αμβρακικό κόλπο στο Νομό Άρτας. Τον Οκτώβριο του 2020 ξεκίνησε η συνεργασία του με το εκπαιδευτικό ίδρυμα WSPC ως Εισηγητής και σύμβουλος Ποιότητας (Quality Assurance Coordinator).
Ζει στα Ιωάννινα και είναι παντρεμένος με δυο παιδιά.
Η Εκπαίδευση μου:
Επιστημονικές Δημοσιεύσεις:
- Comparative antioxidant effectiveness of white and red wine and their phenolic extracts towards low-density lipoprotein oxidation. Tselepis A.D., Lourida P.C., Tzimas P.C. and I.G. Roussis, Food Biotechnology, 19 (1), 1-14, 2005
- Inhibition of the decrease of linalool in Muscat wine by phenolic acids. Roussis I.G., Soulti K. and Tzimas P. Food Technology and Biotechnology, 43 (4), 389-392, 2005.
- Protection of volatiles in a wine with low sulfur dioxide by caffeic acid or glutathione. Roussis I.G., Lambropoulos I. and Tzimas P. American Journal of Enology and Viticulture, 58 (2) 274-278 (2007).
- Modification of inherent and drug-induced dopaminergic activity after exposure to benzo(alpha)pyrene. Konstandi M., Harkitis P., Thermos P., Orgen SO., Jonshon EO., Tzimas P., Marselos M. Neurotoxicology, 28(4):860-867, Jul 2007.
- Antioxidant activity of white wine extracts and some phenolic acids toward corn oil oxidation. Ioannis G Roussis, Panagiotis C Tzimas, Kalliopi Soulti. Journal of Food Processing & Preservation, Vol. 32, No. 4., pp. 535-545, August 2008.
- Antioxidant activities of some Greek wines and wine phenolic extracts. Ioannis G. Roussis, Ioannis Lambropoulos, Panagiotis Tzimas, Anna Gkoulioti, Vasilios Marinos, Dimitrios Tsoupeis, Ioannis Boutaris. Journal of Food Composition and Analysis, ISSN: 0889-1575, Vol: 21, Issue: 8, Pages: 614-621, Dec 2008.