Μήνυμα Προέδρου

Μήνυμα Προέδρου

Στο WSPC® υποδεχόμαστε το 2020 και τη νέα δεκαετία, έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια λειτουργίας. 

"Κλείσαμε" 15 χρόνια από το Νοέμβριο του 2004 όταν και υποδεχτήκαμε τους πρώτους σπουδαστές μας προσφέροντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα του WSET στην Ελλάδα. Το όραμα της ομάδας του WSPC® ήταν από την αρχή διπλό. Από τη μια, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κλίμακα, ένα μηχανισμό για τους μαθητές μας, που να τους βοηθά να φτάνουν πιο κοντά στα όνειρα τους-τα οινικά τουλάχιστον. Από την άλλη, θέλαμε να βοηθήσουμε, πιο σωστά να πρωτοστατήσουμε, στην άνοδο του επιπέδου του κλάδου του κρασιού στην Ελλάδα.

Η φύση των στόχων μας είναι τέτοια που ποτέ δεν θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τους ολοκληρώσαμε, αλλά θεωρώ πως καλωσορίζουμε το 2020 έχοντας να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο το οποίο -πολλές φορές- μας ανέβασε πέρα από τον ορίζοντα του αρχικού μας οράματος. Για παράδειγμα, η βράβευση μας το 2009 σαν το καλύτερο παράρτημα του WSET® παγκοσμίως, η ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή μας με πολλά παραρτήματα του WSET® ανά τον πλανήτη, σαφέστατα σε συνδυασμό με την έξοχη δουλειά των Ελλήνων οινοπαραγωγών, βοήθησαν στο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο Ελληνικό κρασί και να "μπει στο ραντάρ" εκατοντάδων χιλιάδων σπουδαστών του WSET®, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις 3 μικρότερες χώρες που παρέμειναν στη νέα ύλη του Diploma in Wines που λανσαρίστηκε τον Αύγουστο του 2019. Μια φανταστική εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το ελληνικό κρασί από "τάση" γίνεται "σοβαρά υπολογίσιμη συνιστώσα" στην παγκόσμια αγορά. Στην πορεία προστέθηκε και η στρατηγική συνεργασία με το Court of Master Sommeliers, δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες οινοχόους από όλο τον κόσμο να βρεθούν στην Αθήνα δύο φορές τον χρόνο για να δοκιμάσουν γνώσεις και δεξιότητες στο δρόμο προς την κατάκτηση της κορυφαίας πιστοποίησης οινοχοϊας του πλανήτη. Το τέλος της δεκαετίας μας βρήκε και σε νέες εγκεταστάσεις. Μοντέρνες και με μεγάλη χωρητικότητα ώστε να φιλοξενεί με τον πιο άρτιο τρόπο όλους τους σπουδαστές που θέλουν να περάσουν από τα θρανία μας και να αποκτήσουν μερικές από τις πιο σημαντικές πιστοποιήσεις διεθνώς στην γευσιγνωσία και την κατανόηση του παγκόσμιου αμπελώνα.

Μεγαλώσαμε, ναι. Αλλά δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας μεγάλους. Καταφέραμε πράγματα, ναι. Αλλά επιλέγουμε να βλέπουμε το κάθε κατόρθωμα ως δυνατότητα να ανακαλύψουμε την ακόμα μεγαλύτερη εικόνα. Και αυτή ακριβώς την αντίληψη θέλουμε να περάσουμε σε κάθε μαθητή που έρχεται κοντά μας, έστε και για λίγες ώρες. Να γίνονται πρεσβευτές μιας συμπεριληπτικής, ουσιαστικής κουλτούρας. Όταν συναντούν άτομα που γνωρίζουν λιγότερα από εκείνους για το κρασί, να τα συμπαρασύρουν στη γοητεία του και όχι να τα κάνουν να νιώθουν μειονεκτικά. Όταν συνατούν τους δημιουργούς και επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από μια φιάλη κρασιού να δείχνουν σεβασμό και κατανόηση του γεγονότος πως η φύση μας έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα γιατί υπήρχε λόγος.  

Συνεχίζουμε.

Σας ευχαριστούμε για όλα!

Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW

Πρόεδρος W.S.P.C® LTD